Criptomonedele sunt acum pe buzele tuturor, monedele digitale precum Bitcoin, Monero, Ethereum şi Dogecoin au luat cu asalt internetul. Escrocii sunt maeştri în utilizarea evenimentelor actuale şi a tendinţelor în vogă pentru a-şi păcăli victimele. Şi nu este nimic mai în spiritul epocii decât criptomoneda. Poveştile media şi postările de pe reţelele sociale sunt parţial de vină, creând o buclă de feedback care nu face decât să amplifice isteria asupra monedelor virtuale. Rezultatul?
Între octombrie 2020 şi mai 2021, americanii au pierdut aproximativ 80 de milioane de dolari (71 de milioane de euro) din cauza a mii de escrocherii legate de criptomonede .
Această postare informativă se concentrează pe explicarea diferitelor tipuri de fraudă și înșelătorii în lumea monedelor virtuale și de ce anume trebuie să aveți grijă pentru a fi în siguranță!
Sigur că ați auzit asta înainte, nu? Despre cum ” cripto-bulele vor exploda”, cum moartea Bitcoin-ului se află chiar după colț, cum înșelătoriile sunt folosite de hoți cu virusul lor CryptoLocker și așa mai departe …
Știai că Bitcoin a „murit” deja de 146 de ori?
Deoarece tehnologia criptomonedelor este relativ nouă, web-ul este plin de escroci care prăduiesc naivii. De asemenea, este plin de oameni și de media care fac bani din teamă.
Exemple de cripto-fraude și cum să le eviți:
Nu, departe de asta.
Dar, ca orice tehnologie care implică bani, criptomonedele atrag și criminali. Când vine vorba de criptosecuritate, este extrem de important să fii bine informat și să faci o cercetare corectă înainte de a cumpăra.
Dacă ești interesat de cum și unde poți „începe cu cripto”, citește aceste sfaturi practice pentru tranzacționarea monedelor digitale.
Escrocii trimit e-mailuri sau postează mesaje pe reţelele sociale care promit acces la numerar stocat virtual în anumite case de schimb de criptomonede. Şiretlicul folosit este că utilizatorul trebuie să plătească mai întâi o mică taxă. Respectiva casă de schimb nu există şi banii lor sunt pierduţi pentru totdeauna.
Infractorii cibernetici falsifică aplicaţiile de criptomonede legitime şi le încarcă în magazinele de aplicaţii. Dacă instalaţi o astfel de aplicaţie replică, aceasta ar putea să vă fure detaliile personale şi financiare sau, prin folosirea acesteia, puteţi să vă infectaţi dispozitivul cu malware. Alte aplicaţii pot păcăli utilizatorii să plătească pentru servicii inexistente sau pot să încerce să fure datele de conectare pentru portofelul cu criptomonede.
Uneori, escrocii reuşesc chiar să păcălească jurnaliştii, repostând informaţii false. Există două astfel de cazuri, când site-uri de ştiri legitime au publicat ştiri despre retaileri de renume care se pregătesc să accepte plăţi cu anumite criptomonede. Comunicatele de presă false pe care s-au bazat aceste ştiri făceau parte din schemele de tip „retrage bani şi depozitează”, menite să crească valoarea acţiunilor fraudatorilor în monedele menţionate.
Phishing-ul este unul dintre cele mai populare moduri în care acţionează infractorii. E-mailurile, textele şi mesajele din reţelele sociale sunt falsificate pentru a apărea ca şi cum ar fi trimise dintr-o sursă legitimă, de încredere. Uneori, acea „sursă” – de exemplu, un furnizor de card de credit, o bancă sau un oficial guvernamental – solicită plata pentru un anumit serviciu în criptomonede, cu un termen limită strâns. Metoda aplicată este de a grăbi victima, de a o forţa să acţioneze fără aibă timp să analizeze
Nimeni nu știe. Nu aveți încredere în cineva care pretinde că știe răspunsul la această întrebare. Se spune că potențialul monedelor virtuale este similar cu potențialul internetului în anii 1990. Sosirea companiilor de blockchain și a noilor criptomonede este o evoluție naturală și numai timpul va spune dacă tehnologia devine cu adevărat “mainstream”.
Dacă aveţi bani virtuali stocaţi în siguranţă într-o casă de schimb de criptomonede, este posibil ca depozitele să fie expuse riscului atacurilor hackerilor. În numeroase ocazii, actorii ameninţărilor au reuşit să extragă fonduri din aceste afaceri, uneori sumele ajungând la sute de milioane. Cu toate acestea, companiile afectate promit, de regulă, recompensarea clienţilor fără vină. Din păcate, nu există astfel de asigurări pentru victimele fraudelor de criptomonede.
Generația tânără va crește probabil cu tehnologii și mai avansate și va avea dificultăți de adaptare minime la o lume în care bitcoin-ul este folosit ca instrument de plată. Banii din hârtie (numerarul) devine deja un lucru al trecutului.
Coșul tău este în prezent gol.